Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Hon reser genom gobelängernas historia

[2018-01-16] Annika Ekdahl förenar konstnärskap med ett vetenskapligt utforskande, i sin jakt efter hjorten som motiv i gobelänger. Hennes stora bildvävar visas just nu på Prins Eugens Waldemarsudde.

[Curie]

Nyhetssvepet tisdag 16 januari

[2018-01-16] Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter De senaste artiklarna från BioStock » CombiGene tog ett viktigt steg vidare mot kliniska studier under den gångna veckan,

[BioStock]

PExA har accepterats för posterpresentation under årets Fraunhofer-seminarium

[2018-01-16] Medicinteknikbolaget PExA meddelar att en poster som beskriver resultat från en proteomics baserad analys av PEx-prover har accepterats för presentation vid Fraunhofer-seminariet "Models of Lung...

[VA Finans]

Sverige måste våga föra dialog med auktoritära stater

[2018-01-16] När Sverige bedriver utvecklingssamarbeten med odemokratiska länder måste vi välja om vi ska samarbeta med staten eller inte.

[Biståndsdebatten.se]

Klimatförändringar hot mot flera arter - ny rapport föreslår havsområden som bör skyddas

[2018-01-16] Högre temperatur och sötare vatten gör att förutsättningarna för djur och växter förändras i våra hav.

[Havs- och vattenmyndigheten]

Långvariga gångproblem hos höftledsopererade

[2018-01-16] Höftledsopererade upplever ofta att de har en problemfri gång - group en del går i själva verket relativt dåligt även långt efter operation.

[Tanalys]

Handelshögskolan tvingas skära ned på doktorander

[2018-01-16] Doktoranderna blir allt färre vid Handelshögskolan i Göteborg, sedan universitet beslutade att alla doktorander måste ha en anställning och inte får betalas via stipendium.

[SVT Nyheter Väst]

När språket blir ett slagfält

[2018-01-16] Poeten, författaren och forskaren Mara Lee återvänder till poesin med den nya samlingen Kärleken och hatet. Mikaela Blomqvist läser en skarp och vacker diktsamling om kärleken som strypkoppel.

[Göteborgs-Posten]

Klarar du niornas nationella prov i samhällskunskap?

[2018-01-16] Har du koll på hur Sverige styrs? Testa och se om du kan mer än en niondeklassar...

[Dagens Nyheter - Login]

Har du huvudvärk? Det här kan du göra för att bli av med den

[2018-01-15] Alla har nog haft huvudvärk. Det är hemskt. Det finns över 200 olika typer av huvudvärk men de två mest dominerande typerna är migrän och spänningshuvudvärk.

[Nyheter24]

Ransgård om Rydén: "Vi kommer prata mer om detta"

[2018-01-15] Under måndagskvällen samlades Moderaternas fullmäktigegrupp för att diskutera GT:s granskning om deras ordförande Maria Rydén - men utan att komma till något slutgiltigt besked.

[Göteborgs-Posten]

Vården måste prioritera

[2018-01-15] Sjukvård och nymodigheter. Låt inte managementkonsulterna styra vården. VÄRDEBASERAD VÅRD. Det låter tjusigt och insiktsfullt.

[Smålands-Tidningen]

Fanni Metelius debuterar med intim film

[2018-01-15] Killen avvisar tjejen sexuellt i Fanni Metelius debutfilm Hjärtat. - Jag vill utmana bilden av hur kärlek och sex kan vara, säger regissören. Hon är fotograf, han musiker.

[Göteborgs-Posten]

Bokrecension: Mara Lees nya bok är en svart diamant

[2018-01-15] Kärleken och hatet har kallats Mara Lees återkomst till poesin. Magnus Bremmer b...

[Dagens Nyheter - Login]

Fler bråk ger bättre resultat - i matematiken

[2018-01-15] Undervisningens innehåll på förskolan och på grundskolans olika stadier tenderar att vara för lika. Detta kan vara en orsak till att eleverna inte utvecklar sin förståelse för matematik från år till år.

[Expertsvar]

Kärleken och hatet Mara Lee kokar ner sina tankar till en smakrik fond

[2018-01-15] Våldet, begäret, en trasig modersrelation, ett inomlitterärt samtal, känsla och intellekt. I Mara Lees händer får ett så spretigt innehåll sin perfekta form i "Kärleken och hatet".

[Svenska Dagbladet]

Framsteg för kvinnor med kronisk inflammatorisk sjukdom

[2018-01-15] Nu kan Cimzia användas före, under och efter graviditet.

[Life Science Sweden]

Så påverkas H&M:s varumärke av den pågående krisen

[2018-01-15] Den pågående kritikstormen mot H&M riskerar enligt Eva Ossiansson, varumärkesdoktor vid Göteborgs universitet, att få långsiktiga konsekvenser för klädjättens varumärke.

[Resumé]

"Överbefolkning måste upp på miljöagendan"

[2018-01-15] När miljöproblemen diskuteras glöms en viktig grundläggande orsak bort: Överbefolkning. Det menar Frank Götmark från Göteborgs Universitet som vill få upp folkökningen på miljöagendan med ett nytt internationellt forskningsprojekt.

[ETC Göteborg]

Universitetets ABC

[2018-01-15] Du är ny som student vid Göteborgs universitet och kanske även i staden. Du pluggar vid en institution på en fakultet och du har akademisk kvart.

[Spionen]

Hon slåss mot myterna om kvinnor

[2018-01-15] Nyhet 15 januari, 2018 | 0 | 0 0 | A- A+ Foto: Jonas Fogelqvist PORTRÄTT Agnes Wold debatterar gärna jämställdhet och medicinska myter. Hon vill få bort skuldbeläggandet av kvinnor.

[Du & jobbet]

Sara flydde från sin egen avrättning

[2018-01-15] Sara dömdes till döden för att ha tagit livet av sitt nyfödda barn. Hon lyckades fly till Norge och fick ett nytt liv, men kvar i Sverige fanns fångvaktaren som fick skulden för hennes flykt.

[Sveriges Radio P1]

Årets kvalitetsseminarium 2018

[2018-01-15] Surveyföreningens kvalitetsseminarium 2018 har titeln: Kvalitet i enkät- och opinionsundersökningar med tonvikt på hur man hanterar frågekonstruktion och partisympatimätningar.

[Dagensanalys.se]

Instruktören avgörande i sjökaptensutbildningens virtuella utbildningsmiljö

[2018-01-15] Det är långt ifrån självklart hur blivande sjökapteners färdigheter utvecklas i utbildningens uppbyggda miljöer och hur den simulerade verkligheten där relaterar till arbetet ombord på ett fartyg.

[Expertsvar]

Utlysning: Samarbeta med Sydafrika inom hållbar utveckling

[2018-01-15] Är du intresserad av att samarbeta med Sydafrika inom hållbar utveckling och lösningar mot att nå några av FNs globala mål i Agenda 2030?

[Medarbetarportalen]

Sven-Åke Olofsson: Tre långsittare men med mycket olika leda...

[2018-01-15] Valåret 2018 är här. Gamle statsministern Göran Persson (S) fångade en gång väl ...

[Helsingborgs Dagblad]

Tre till kan uteslutas ur MP

[2018-01-15] Miljöpartiets distriktsstyrelse har föreslagit att tre personer till ska uteslutas ur partiets lokalavdelning i Sundbyberg. En av dessa är nämndordföranden Lars Lindgren, som å sin sida hävdar att det sker en utrensningskampanj.

[Vi i Sundbyberg]

Ny bok om trolldom och magiskt tänkande

[2018-01-15] I förmodern tid levde befolkningen i en "förtrollad" värld där det var självklart att övernaturliga makter och magiska krafter spelade en viktig och framträdande hurl i tillvaron.

[Tanalys]

Grundsten till liv upptäckt mellan stjärnor

[2018-01-15] Astronomer har upptäckt organiska ämnen i ett så kallat molekylmoln mellan stjärnor ute i universum. I förlängningen kan detta vara starten på liv på andra planeter.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Trenden 2018: Bilarna lär sig förstå föraren

[2018-01-15] Under 2018 kommer människa och maskin börja lära känna varandra. Batterierna kommer bli billigare men kanske inte så mycket bättre. Och så lär miljösyndarna vilja bli miljökämpar.

[Ny teknik]

Hur mycket vård fick Stockholm för pengarna?

[2018-01-15] Landstingsmoderaternas benägenhet att lita mer på managementkonsulter än på sjukvårdspersonalen har lett till att länets största sjukhus fått en evidensmässigt tvivelaktig vårdmodell så kallad värdebaserad vård.

[Dagens Samhälle]

Därför säger de bästa upp sig

[2018-01-15] Duktiga medarbetare som slutar kan bli ett hårt slag för företag som konkurrerar...

[Dagens Nyheter - Login]

Bjärred har drabbats av familjemord förut

[2018-01-14] Polisens upptäckt av den döda familjen i välbeställda Bjärred har skapat speciel...

[Kvällsposten]

De fixar turnering för nyanlända tjejer

[2018-01-14] För att stötta nyanlända tjejer arrangerar ungdomarna Alfred Löfgren och Sahel Mohmand en volleybollturnering i Kungsbacka Många har aldrig haft en chans att tävla i någon sport tidigare, säger Alfred.

[Göteborgs-Posten]

"Jag är stolt och hedrad såklart"

[2018-01-13] På tisdag får Vadstenabördiga skådespelerskan Caroline Harrysson ta emot Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinssons minne.

[Östgöta Correspondenten]

Lista: Här är nöjeshändelserna i Gästrikland du inte vill missa under 2018

[2018-01-13] Nytt år, nya konserter och nöjesevenemang att besöka i Gästrikland. Här listar vi de vi vet hittills och highlightar några av de största och mest intressanta med en bild.

[Gefle Dagblad Premium]

Valpåverkan i fokus vid Folk och Försvar 2018

[2018-01-13] Hur väl rustat är Sverige inför höstens val? Det är en av punkterna som står i fokus vid årets upplaga av Folk och Försvar. Mikael Tofvesson, vid MSB, pekar på vikten av att skapa en medvetenhet kring ämnet hos alla svenskar.

[SVT Nyheter]

Mässlingutbrottet - detta har hänt

[2018-01-13] Mässlingutbrottet har pågått sedan början av januari och är nu uppe i 27 fall. M...

[Helsingborgs Dagblad]

Protester vid H&M-butiker i Sydafrika

[2018-01-13] H&M har sett sig tvingat att tillfälligt och omgående stänga samtliga sina 17 bu...

[di.se]

Stockholmare, känner du igen platsen?

[2018-01-13] Vi har samlat in tio härliga bilder från förr. Känner du igen var någonstans bilderna är tagna? Den här veckan är det minst sex rätt som gäller.

[Vallentuna Nyheter]

Två proffs som skapade Amatörer

[2018-01-13] Det liknar nästan en romantisk komedi, fast om kreativitet i stället för kärlek....

[Dagens Nyheter - Login]

En sevärd historielektion

[2018-01-13] Varför blev tv-serierna om fröken Friman så populära? Det finns flera skäl till att serierna om fröken Friman gick rakt in i svenska folkets hjärtan.

[Motala & Vadstena Tidning]

Metall+metall i Steneby

[2018-01-12] STENEBY: Lina Söderberg fastnade för Dalsland Under onsdagskvällen öppnades utställningen Metall+metall i Steneby konsthall.

[Nya Wermlands-Tidningen Plus]

Så många väljare anser att politiker inte svarar på frågor

[2018-01-12] Sju av tio väljare tycker att politiker sällan eller aldrig svarar på frågorna s...

[Expressen]

Sju av tio väljare: Politiker svarar inte på våra frågor

[2018-01-12] I intervjuer och möten med väljare svarar politiker sällan eller aldrig på frågorna. Det anser sju av tio svenskar i en undersökning från SvD/Sifo.

[Svenska Dagbladet]

Det döljer sig bakom den omstridda styrmodellen

[2018-01-12] Värdebaserad vård Karolinska universitetssjukhusets konsultkostnader till Boston Consulting Group fortsätter göra rubriker. Men vad var det man köpte?

[Arbetsvärlden]

Juridisk utredning inledd mot GU-professor

[2018-01-12] En professor vid Göteborgs universitet utreds efter en händelse på en julfest. Professorn ska ha uppträtt både olämpligt och aggressivt.

[SVT Nyheter]

Möt skådespelaren Reine Brynolfsson!

[2018-01-12] I förra veckan blev han nominerad till en Guldbagge för årets manliga huvudroll för sin prestation i filmen "Korparna". Men han kan också just nu ses i titelrollen i "Oidipus" på Dramaten.

[Sveriges Radio P1]

Skänker och delar med sig av idéer

[2018-01-12] Det hela kan beskrivas som en win-win-situation.

[Strömstads Tidning]

Hur smakar vattnet på Mars?

[2018-01-12] Nyfunna ismassor på Mars kan bli en värdefull resurs för framtida besökare, men hur smakar vattnet? I Veckomagasinet även om Oprah Winfreys tal, medicinska åldersbedömningar och krig som drabbar djur.

[Sveriges Radio P1]

Farahs skäms inte längre för autismen

[2018-01-12] Hon började tala först vid fem års ålder, och fick diagnosen grav autism med utvecklingsstörning. Farah Roukachi, 24 år, har verkligen tagit revansch på sin funktionsnedsättning - kanske kan man till och med säga att den vuxit bort.

[Västerbottens-Kuriren Plus]

De dog 24 år för tidigt - otäck gen upptäckt

[2018-01-12] I en 18-årsuppföljning av patienter med svårt alkoholberoende fann forskare vid Göteborgs universitet att en speciell genvariant bidrog till att ytterligare reducera den redan markant förkortade medellivslängden i gruppen.

[Höglandsnytt]

Misstänkt mässlingsfall i Göteborg var falskt alarm

[2018-01-12] Ytterligare en anställd på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg befarades ha smittats av mässling. Nu meddelar sjukhuset att tester gjorts och att mannen inte är smittad, rapporterar lokala medier.

[Omni]

EU godkänner Ocrevus (ocrelizumab) som första läkemedel vid både skovvis multipel skleros och primärprogressiv multipel skleros

[2018-01-12] EU godkänner Ocrevus som första läkemedel vid både skovvis multipel skleros och primärprogressiv multipel skleros Ocrevus (ocrelizumab) är ett nytt sjukdomsmodifierande antikroppsläkemedel som nu godkänts för behandling av två olika former

[Neurologi i Sverige]

Professorn: Stockholm inte längre så beroende av landet

[2018-01-12] Klyftan mellan stad och landsbygd växer.

[Expressen]

Forskaren: Ineffektiva organisationer blir mer innovativa

[2018-01-12] Ineffektivitet måste vara varje medarbetares uppgift och mål - så bygger vi en innovationsfrämjande organisation, skriver styrningsforskaren Johan Magnusson.

[CIO Sweden]

Frysta embryon ger inte fler bebisar

[2018-01-12] Nya fynd talar för att frysta och färska embryon ger lika goda chanser till lyckade graviditeter, enligt två randomiserade studier i tidskriften New England Journal of Medicine.

[Dagens Medicin]

Många saknar skydd mot mässling

[2018-01-12] Nu testas både vårdanställda och allmänhet i Göteborgsregionen som misstänks sakna skydd mot mässling. Laboratoriesvaren visar att 18 procent av dem som testats saknar ett fullgott skydd. Det handlar om flera hundra personer.

[Vårdfokus]

Ett riktigt dåligt Uppdrag granskning

[2018-01-12] Har Janne Josefsson bytt sida? Det frågade sig Kristina och jag oss när vi såg senaste Uppdrag granskning om Sollefteåbornas beundransvärda kamp för sitt BB.

[Skaraborgsbygden]

Otillåten egendom och hot inom den psykiatriska tvångsvården och den rättspsykiatriska vården - Redovisning av regeringsuppdrag

[2018-01-12] Ladda ner sida RSS Socialstyrelsen föreslår, efter uppdrag av regeringen, att vårdgivare ska få använda ytterligare kontrollåtgärder för att förhindra att otillåten egendom förs in på inrättningar för sluten rättspsykiatrisk vård.

[Socialstyrelsen]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?