Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i medicinsk vetenskap - Translationell metabolism forskning

Den aktuella forskningsgruppen som söker en doktorand arbetar på Sahlgrenska Wallenberglaboratoriet för kardiovaskulär- och metabol forskning (http://wlab.gu.se/investigators/emma_borgeson). Denna avdelning startade 1987 som ett translationellt forskningscentrum på institutionen för medicin vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet. Forskningsgruppen är även en del av Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) som är en del av en nationell satsning för att stärka life science i Sverige (http://wcmtm.gu.se/research-groups/borgeson).

Titel på projektet: Translationell forskning om inflammation och metabol sjukdom

Arbetsuppgifter

Utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap motsvarar studier om sammanlagt 240 högskolepoäng. Utbildningen består i att genomföra ett vetenskapligt projekt. I projektet ingår att presentera uppnådda forskningsresultat vid vetenskapliga konferenser och att delta i seminarieverksamhet vid den egna avdelningen. I utbildningen ingår därutöver kurser på forskarnivå med godkänt resultat om minst 30 högskolepoäng. Därtill ska doktoranden självständigt skriva en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. Utbildningen på forskarnivå leder till doktorsexamen. För mer information om utbildning på forskarnivå i medicinsk vetenskap se den allmänna studieplanen http://sahlgrenska.gu.se/digitalAssets/1532/1532695_allm--n-studieplan-medicinsk-vetenskap-2015.pdf  

Projekt: Fetmaepidemin sprider sig genom världen. I Sverige säger sig 2,4 miljoner människor lida av fetma-relaterade följdsjukdomar. Detta orsakar en enorm belastning på sjukvård och samhälle. Dock drabbas inte alla överviktiga personer av problem, vilket ofta glöms bort i debatten. Hela 30% av feta (BMI>30) individer är ”metabolt friska” och dessa lever i årtionden utan förhöjda blodfetter, diabetes eller andra sjukdomar. 

Forskning visar att metabolt friska personer har mindre inflammation och det verkar vara just inflammation som är sjukdomsframkallande, snarare än fetman i sig. Lymfsystemet har en kritisk roll i att dränera inflammerade vävnader. Ett icke-optimalt fungerande lymfsystem kan vara en bidragande orsak till att personer är mer benägna att utveckla metabol sjukdom.  

Det långsiktiga målet med projektet är att identifiera varför vissa människor lyckas förbli metabolt friska, samt att försöka utveckla nya behandlingsstrategier som kan främja metabol hälsa. Målet kommer att uppnås genom att använda tvärvetenskaplig kompetens och translationell forskning. Vi kombinerar pre-klinisk och klinisk forskning via explant-kulturer av humana biopsier för att möjliggör en kombination av unika modellsystem. Metoder som kommer att användas inom projektet i kombination med primära celler och funktionella analyser är t.ex. flödescytometri, injektioner och mikrokirurgi av lymfkärl i möss samt explant-kulturer av humana biopsier.  

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande.

Anställning

Tidsbegränsad anställning 4 år, med omfattning 100%. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för medicin. Tillträde enligt överenskommelse.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet eller om behörighet och bedömningsgrunder är du välkommen att kontakta huvudhandledaren, Emma Börgeson, +46 (0)31 342 3833, emma.borgeson@gu.se

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan ska du bifoga vidimerade kopior som styrker din behörighet, både vad gäller studier på avancerad nivå och engelska B/6. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-10-17

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut. Translationell forskning om inflammation och metabol sjukdom

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?